Langetermijnsparen
Een langetermijnspaarverzekering is een levensverzekeringscontract. Hiermee bouwt u een kapitaal op voor uw pensioen en kan u tegelijkertijd mogelijk jaarlijks een fiscaal voordeel genieten (als aan de wettelijke voorwaarden is voldaan).
Hoe kies je je langetermijnsparen?
U kan een levensverzekering langetermijnsparen afsluiten in tak 21 of tak 23.
Tak 21: gewaarborgd rendement
Dankzij de gewaarborgde rentevoet die eigen is aan tak 21, kiest u voor de zekerheid van een gegarandeerd kapitaal. U profiteert van:
- Een eventuele winstdeling, die afhangt van de resultaten van uw verzekeraar en de economische situatie. Ze is niet gegarandeerd en kan elk jaar wijzigen. De verzekeraar is niet wettelijk of contractueel verplicht om te voorzien in een winstdeling.
- Het Garantiefonds: u geniet een aanvullende bescherming in geval van faillissement van de verzekeringsmaatschappij (tot 100.000 euro per verzekeringsnemer en per maatschappij). Voor het eventuele surplus draagt u als verzekeringsnemer zelf het risico.
Tak 23: potentieel hoger rendement maar kapitaal niet gewaarborgd
Als dit overeenkomt met uw risicoprofiel, kan u kiezen voor een levensverzekering langetermijnsparen in tak 23. Die is gekoppeld aan beleggingsfondsen, die zowel kunnen stijgen als dalen. Het rendement is dus mogelijk hoger, maar uw kapitaal is niet gewaarborgd.
Belegt u de eventuele winstdelingen in fondsen, houd dan rekening met de risico’s van tak 23.
- Risico op schommelingen van de eenheidswaarde (marktrisico)
De eenheidswaarde hangt af van de evolutie van de waarde van de onderliggende activa en de volatiliteit van de markten. Als verzekeringsnemer draagt u elk financieel risico altijd en volledig zelf. Bij elke afhouding of vereffening van het contract bestaat de kans dat de eenheidswaarde hoger of lager is dan de waarde op het moment van premiebetaling.
Als verzekeringsnemer moet u dus goed beseffen dat u mogelijk niet uw volledig geïnvesteerde bedrag terugbetaald krijgt.
- Liquiditeitsrisico
In bepaalde uitzonderlijke omstandigheden (zoals omschreven in het beheersreglement) kan de liquiditeit van de fondseenheden uitgesteld of geschorst worden.
- Risico's gelinkt aan het fondsbeheer
De fondsen zijn blootgesteld aan verschillende risico’s die variëren naargelang het doel en beleggingsbeleid en hun onderliggende fondsen. Het risico bestaat dus altijd dat de beleggingen niet de verwachte resultaten opleveren, ondanks de expertise van de beheerders.
- Faillissement van de verzekeraar
De activa van het fonds verbonden aan de levensverzekering die u onderschrijft, maken deel uit van een afgescheiden beheer van het bijzonder vermogen, afzonderlijk beheerd binnen de activa van de verzekeraar. Bij faillissement van de verzekeraar is dit vermogen prioritair voorbehouden om te voldoen aan de verbintenissen tegenover u en/of de begunstigden.
Wat zijn de voordelen van langetermijnsparen?
Met een levensverzekering langetermijnsparen (tak 21 of tak 23) geniet u de volgende voordelen:
- Jaarlijks fiscaal voordeel
30% op de gestorte premies. - Voordelige eindbelasting
Op uw 60e verjaardag of op de 10e verjaardag van uw contract als dit is afgesloten na uw 55e verjaardag, wordt een anticipatieve taks van 10% geheven op de theoretische afkoopwaarde. Stortingen uitgevoerd na die heffing worden dus niet belast. - Flexibele vermogensoverdracht
- U kan de begunstigingsclausule gebruiken om uw geld over te maken aan uw gezin, rekening houdend met de relevante belastingwetgeving (echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner of een familielid tot in de tweede graad).
- Mogelijkheid om de begunstigden te wijzigen tijdens de looptijd van het contract.
- Bij overlijden kunnen er successierechten verschuldigd zijn.
- Mogelijkheid tot aanvullende overlijdensdekking
Deze optionele waarborg voorziet uw naasten van een uitkering als u zou overlijden.
Let op: als u een afkoop doet voor uw 60e, betaalt u 33% bedrijfsvoorheffing, evenals een gemeentebelasting.
Is er een plafond voor het fiscale voordeel?
Ja, het bedrag dat u per jaar kan sparen is beperkt. Bovendien hangt het af van het belastbare inkomen en varieert het dus naargelang uw situatie. Het maximale fiscale voordeel van langetermijnsparen is echter wel hoger dan dat van pensioensparen.
Wanneer krijg je het gespaarde kapitaal?
De einddatum van uw contract wordt vastgelegd op uw 65e verjaardag of later. Op dat moment krijgt u een bedrag terug dat bestaat uit de netto betaalde bedragen (exclusief instapkosten), de opgebouwde interesten en de eventuele winstdeling. Op dit bedrag worden belastingen ingehouden.
Contacteer ons gerust zodat we de meest voordelige formule voor u kunnen bepalen.